Recitál dvoch kultúr

Žijeme na zaujímavej planéte: je to vlastne znejúca planéta. Okrem stoviek jazykov, s ktorými sa ľudia dorozumievajú, oživuje ju po celej dĺžke a šírke už niekoľko storočí hudba. Hádam niet na svete človeka, ktorý by sa s ňou nestretával. Nie je dôležité v akej podobe, dominantná je skutočnosť, že ľudstvo hudbu potrebuje, tvorí a vyhľadáva ju.

Dôkazom toho bolo aj hudobné vystúpenie klaviristu Jozefa Janíka, rodáka z Dolného Kubína a japonskej huslistky Kyoko Sugai. Ich netradičný koncert sa uskutočnil 13.februára 2009 v kinosále Domu kultúry v Nižnej na pozvanie Petra Kučku, riaditeľa ZUŠ. Obaja umelci, v súčasnosti pôsobiaci v Londýne, dokázali, že hudbou možno prekonať hranice medzi dvoma rozdielnymi kultúrami. Sympatické na ich vystúpení bolo i to, že si jednotlivé skladby striedavo uvádzali obaja umelci: Kyoko so  svojou milou slovenčinou a Jozef s bezprostrednosťou a dobrou náladou. V ich podaní zazneli diela starých majstrov ako D. Scarlattiho, W.A.Mozarta, P. I. Čajkovského, či F. Liszta. Medzi nimi sa objavili aj jazzové skladby, japonské ľudové piesne, ba nechýbali ani slovenské piesne. Bolo zaujímavé vypočuť si päť rôznych variácii známej slovenskej ľudovej piesne Dobrú noc, má milá…Dojemne zahratá pieseň Na tej našej Oravienke sa iste dotkla sŕdc všetkých návštevníkov koncertu.

Aj keď sála kultúrneho domu nebola plná, zážitky a dojmy z tohto nevšedného recitálu budú dlho rezonovať v spomienkach zúčastnených.

Z.Bachanová