Za kultúrou do Banskej Bystrice

Naša škola organizuje každý rok zájazd pre absolventov na nejaké kultúrne podujatie, či už koncert, operu, operetu alebo muzikál. Pripojili sa k nám aj žiaci nižších ročníkov a viacerí pedagógovia, s ktorými sme tentokrát zavítali do Banskej Bystrice. V utorok 27. februára 2024 mala totiž Štátna opera sídliaca v meste pod Urpínom v programe slávnu muzikálovú klasiku – Hello, Dolly! Tento muzikál v 2 dejstvách mal v Banskej Bystrici premiéru 14. decembra 2018, vo svete sa hráva od roku 1964, kedy bol odpremiérovaný na Brodwayi v New Yorku.

Na stránke Štátnej opery sa o jednom z najznámejších muzikálov píše: ,,Jeden z najpopulárnejších broadwayských muzikálov sveta Hello, Dolly! žne úspechy na divadelných scénach už od roku 1964. Preslávila ho však najmä jeho filmová verzia s nezabudnuteľnou Barbrou Streisand v hlavnej úlohe, ako i rovnomenná ústredná pieseň v podaní Louisa Armstronga. Dej sa sústredí okolo šarmantnej vdovy Dolly Leviovej, ktorá poskytuje konzultácie všetkého druhu, od finančných, cez právnické až po psychologické. Niet problému, s ktorým by si neporadila. Ako úspešná dohadzovačka je vyhľadávaná starými i mladými, lebo vraj nikto nie je lepší v sprostredkovaní manželstva, ako ona. Takto sa zoznámi s Horácom Vandelgerderom, ktorý sa chce oženiť. Starý mládenec Horác vyzerá na ťažký oriešok – ako áno, ako nie, pri jeho lúskaní i Dolly nakoniec stretne láska…”

Vďaka zaujímavému deju, vtipným textom, skvelým speváckym, inštrumentálnym a tanečným výkonom ako aj úžasnej scéne nám tri a pol hodiny ubehlo ako nič. A tak nám vďaka krásnym umeleckým zážitkom rovnako rýchlo ubehla aj cesta domov, pričom nám vôbec neprekážalo, že sme si niektorí líhali spať až po polnoci.

 

Aj cesta autobusom bola pre niekoho zážitok.
Scéna z muzikálu Hello, Dolly!