FIB – HUSĽOVÉ TALENTY 2007/ 2008

Aj keď máme práve prázdniny, poďme sa obzrieť za jednou z viacerých zaujímavých a vydarených akcií, ktorá sa uskutočnila na nižnianskej „zuške“ počas školského roka 2007/ 2008.

V dňoch 28. a 29. mája bolo v Nižnej už po 9-krát opäť o čosi rušnejšie. Okolo 80 účastníkov tohtoročnej súťaže Husľové talenty, ktorá je súčasťou Festivalu I. Ballu (FIB) v Dolnom Kubíne, dva dni hosťovalo v Základnej umeleckej škole v Nižnej. Mladí umelci sa snažili čo najlepšie zúročiť svoje vlohy, nadanie, dôkladnú a náročnú prípravu, umenie v nich samotných. Niektorí pedagógovia súťažiacich majú už spomínanú súťaž v Nižnej zaradenú ako samozrejmú aktivitu v celoročnom pláne, kedy sa snažia so svojimi žiakmi zúročiť hodiny práce, ktorá je častokrát širokou verejnosťou nedocenená. V škole vládla pokojná atmosféra. Všetko „fungovalo ako hodinky“. Súťaživého ducha však bolo cítiť v každom rohu našej školy. Deti netrpezlivo čakali pred vstupnými dverami koncertnej sály. Čakali, kedy sa ozve z úst ohlasovateľky ich meno. Potom už len nechať trému pred dverami a vstúpiť do súťažnej miestnosti s pohodou, sústredení, ale vyburcovaní k podaniu najlepších výkonov. Tie boli na vysokej úrovni, za čo patrí vďaka ako samotným žiakom, tak ich pedagógom a v neposlednom rade aj korepetítorom a korepetítorkám, ktorí súťažiacich doprevádzali na klavíri.

Prvý deň súťaže sa po registrácii účastníkov, pri ktorej dostali základné informácie o priebehu súťaže, o zadelení ubytovania a iné potrebné informácie, začala samotná súťaž. Potom sa mohla začať príprava v cvičných miestnostiach. Prebiehali tiež priestorové skúšky v súťažnej miestnosti. V stredu súťažili I. a III. kategória, ktorých víťazov sme sa dozvedeli vo večerných hodinách po skvelom koncerte bul-harských gitaristov a tiež bývalých žiakov, ktorí sa rozhodli svoj talent rozvíjať na profesionálnej úrovni na konzervatóriu v Žiline.

Víťazkou I. kategórie sa stala Kristína HAJDÚCHOVÁ zo ZUŠ P. M. Bohúňa v Dolnom Kubíne , Terézia ŠOFRANKOVÁ zo ZUŠ M. Hemerkovej v Košiciach v III. kategórii (umiestnenie jednotlivých súťažiacich je uvedené v Tabuľke č.1).

Nasledujúci deň zasadla päťčlenná odborná komisia v zložení: Mgr.art. Ján JUŘÍK – profesor konzervatória a Akadémie umení v Banskej Bystrici, Mgr.art. Jana LATKOVÁ – profesorka košického konzervatória, Kornel KLATT – profesor konzervatória v Bratislave, Mgr. art. Ľubomír KUDJA – profesor konzervatória v Žiline a Mgr. art. Róbert KARVAY – profesor konzervatória v Banskej Bystrici. Už o deviatej ráno začala súťažiť kategória II. a IV. Po namáhavom rozhodovaní poroty boli krátko po 12 hodine vyhlásení víťazi II. kategória – Peter BALOGH zo ZUŠ M. Hemerkovej v Košiciach a za IV. kategóriu – Mária MATISOVÁ zo ZUŠ P. M. Bohúňa v Dolnom Kubíne a tiež laureát celej súťaže, ktorým sa tento rok stal víťaz II. kategórie Peter BALOGH.

Pevne dúfame, že nadšenie všetkým   účastníkom tohtoročnej súťaže vydrží do budúceho roka, kedy sa budeme môcť opäť stretnúť na vzácnom podujatí, kde sa zbližujú generácie, stretávajú sa pedagógovia z celého Slovenska a kde cítiť, že dnešné deti a dnešní mladí ľudia, nie sú len pripútaní k počítačom a nie sú vždy aktérmi bezduchého márnenia času, ale sú tiež svedomití, pracovití ľudia, ktorí sú ochotní svoj voľný čas venovať cieľavedomej činnosti, v ktorej nevidia len suchopárnu povinnosť, ale z hry na hudobnom nástroji dokážu čerpať silu, prežívať radosť,  nachádzať krásno a niekedy v hudbe nájdu svoj vlastný originálny a jedinečný svet.

Tabuľka č.1 Výsledková tabuľka

Poradie

Meno a priezvisko

Škola

1. kategória

1

Kristína Hajdúchová

ZUŠ P. M. Bohúňa, Dolný Kubín

2

Zuzana Vajduláková

ZUŠ P. M. Bohúňa, Dolný Kubín

3

Petra Kučková

ZUŠ P. M. Bohúňa, Dolný Kubín

4

Stanislava Pukáčová

ZUŠ P. M. Bohúňa, Dolný Kubín

5

Pavol Sklenka

ZUŠ Jantárová, Košice

2. kategória

1

Peter Balogh

ZUŠ M. Hemerkovej, Košice

2

Ladislav Ferko

ZUŠ M. Moyzesa, Prešov

3

Samuel Hučko

ZUŠ Jantárová, Košice

4

Csenge Petrík

ZUŠ M. Hemerkovej, Košice

5

Filip Abaffy

ZUŠ P. M. Bohúňa, Dolný Kubín

5

Natália Palugová

ZUŠ P. M. Bohúňa, Dolný Kubín

3. kategória

1

Terézia Šofranková

ZUŠ M. Hemerkovej, Košice

2

Ján Sedlický

ZUŠ J. Cikkera, Banská Bystrica

3

Milan Berky

ZUŠ J. Cikkera, Banská Bystrica

4

Jakub Kišš

ZUŠ Michalovce

5

Katarína Slušňáková

ZUŠ P. M. Bohúňa, Dolný Kubín

5

Eva Reviľáková

ZUŠ P. M. Bohúňa, Dolný Kubín

4. kategória

1

Mária Matisová

ZUŠ P. M. Bohúňa, Dolný Kubín

2

Marek Kľúčik

ZUŠ P. M. Bohúňa, Dolný Kubín

3

Šimon Vetešník

SZUŠ R. Tatára, Banská Bystrica

4

Gabriela Janíčková

ZUŠ L. Árvaya, Žilina

5

Daniela Gazdíková

ZUŠ P. M. Bohúňa, Dolný Kubín

Laureát súťaže: Peter Balogh,
ZUŠ M. Hemerkovej, Košice