Nižnianske minisynkopy

 Dňa 14.3.2013 sa priaznivci folklórneho umenia stretli v kinosále Domu Kultúry, aby sa už po piaty raz započúvali do tónov ľudových piesní v podaní mladých talentov.

minisynkopy201331

ZUŠ v Nižnej sa na túto prehliadku ľudového dedičstva náležite pripravila. Na vkusne vyzdobenej scéne účinkovala ľudová skupina Ostrvka, moderátorkou večera bola Mgr.Eva Štefanová. Tá postupne uvádzala na javisko speváčikov od predškolského veku až po urastené speváčky, stredoškoláčky. Bohatá klenotnica ľudovej kultúry zachytáva širokú škálu pocitov ľudského vnímania a prežívania. A tak sa na javisku striedali piesne veselé, žartovné i smutné, trúchliace. Spomedzi výkonov spevákov, ktoré boli na vysokej úrovni, divákov zaujala čistá intonácia malej, ale odvážnej prváčky Karin Kičinovej, bezprostrednosť Peťka Kučku, zaujímavé zafarbenie hlasu desaťročnej Lenky Kubošovej, ako aj výrazné prejavy sestierminisynkopy201316f Vavrekových. Program obohatilo aj vystúpenie tanečného odboru so svojím pásmom ľudových hier a tancov. Za sprievodu žiackej ľudovej hudobnej skupiny mladšie i staršie tanečníčky ukázali ako sa i na malom priestore dá stvárniť rozmanitosť a bohatos našich ľudových zvykov. Publikum ocenilo prirodzený prejav detí, ich hravosť a spontánnosť.

Záver večera patril ľudovej hudbe pod vedením Karola Hromádku zo ZUŠ v Dolnom Kubíne. Vo svojom vystúpení predstavili zmes známych i menej známych piesní z Oravy a blízkeho okolia.

Takmer dvojhodinový program plný spevu, hudby a tanca slávnostne ukončil riaditeľ ZUŠ Peter Kučka, odmenil účinkujúcich spomienkovými cenami a vyjadril nádej existencii podobných podujatí aj v budúcnosti.

 Fotogaléria

Zita Bachanová